Så väljer du rätt bräda

För att din paddling ska bli så effektiv och njutbar som möjligt finns det en del saker du behöver tänka på inför brädköpet. Det viktigaste är din kroppskonstitution, med andra ord:

  1. Din längd.
  2. Din vikt.
  3. Hur du är byggd.

Allt det här påverkar valet av bräda, som längden och bredden och vilken volym den ska ha i vattnet. Om du ska köpa en ny race- eller touringbräda eller en begagnad beror på om du vill använda den till motion eller tävling. Vi hjälper gärna till och ger råd för att du ska hitta rätt.

Om teknisk stående paddling

Teknisk stående paddling är en variant av Stand Up Paddle (SUP) där fokus läggs på teknik anpassad för nordiska förhållanden. Den stående paddlingen sker med en enbladig paddel på en surfliknande bräda. Men där slutar likheterna. På Crosswater ger vi dig förutsättningar att använda en bräda gjord för ändamålet som ett redskap vid hård och krävande träning. Denna sport är perfekt för dig som inte räds utmaningar. Över tid kommer du att med rätt träning och material flytta fram dina positioner och lära dig att hantera vädrets makter för att kunna paddla året runt i alla väder.

För vem är stående paddling?

Teknisk stående paddling passar perfekt för seriösa idrottare, motionärer med ambitioner och den som söker nya utmaningar. Det är en unik träningsforms för den som behöver ökad ledstabilitet och är ute efter maximal konditionsträning. Träningsformen är dessutom suverän för postural träning och bålstabilitet.

Var kan jag träna stående paddling?

Teknisk stående paddling kan utföras på alla typer av vatten, från stilla sjö till forsande älv eller stormigt hav. Så länge vattnet inte är fruset är det bara att paddla. Kontakta något att våra Crosswater-centers för vägledning och hjälp att komma igång eller vidareutvecklas.

När kan jag träna stående paddling?

Teknisk stående paddling går att utöva året runt så länge du har kläder anpassade efter temperatur och väder. En bra våtdräkt eller torrdräkt, skor och handskar i neopren är allt du behöver för att stå emot kyla. Vi rekommenderar även anpassad flytväst och en fångrem för din säkerhet. Ett tips är att använda en paddeldräkt som inte påverkar paddeltekniken. All utrustning finns att köpa i vår webshop.

Teknisk stående paddling är ett perfekt sätt för mig att träna inför skidsäsongen.

Erik Wickström - coach, föreläsare och världsrekordhållare i 24-timmars skidåkning (438 km/24 h). erikwickstrom.se

SUP och specifikt teknisk stående paddling är en perfekt mix av allsidig träning och naturupplevelse! Jag vet ingen annan aktivitet som så tränar både styrka, kondition och balans i hela kroppen som detta!

Jonas Colting - VM-medaljör i triathlon och hälsocoach

Casper är trefaldig världsmästare i stående paddling/SUP.

Läs mer om Casper och se dokumentären - Casper Steinfath

Stand up paddling helps me to keep my balance and fitness in shape, so I am as ready as possible to push my limits when the wind is on!

Markus Rydberg
Så väljer du rätt

bräda

Så väljer du rätt

paddel

Så väljer du rätt

tillbehör

Så väljer du rätt

träning

Bilder från Instagram