TEKNISK STÅPADDLING

Teknisk ståpaddling är en variant av Stand Up Paddle (SUP) där fokus läggs på teknik anpassad för nordiska förhållanden. Paddlingen sker med en enbladig paddel på en surfliknande bräda. Men där slutar likheterna. På Crosswater ger vi dig förutsättningar att använda en bräda gjord för ändamålet som ett redskap vid hård och krävande träning. Denna sport är perfekt för dig som inte räds utmaningar. Över tid kommer du att med rätt träning och material flytta fram dina positioner och lära dig att hantera vädrets makter för att kunna paddla året runt i alla väder.

För vem är ståpaddling?

Teknisk ståpaddling passar perfekt för seriösa idrottare, motionärer med ambitioner och den som söker nya utmaningar. Det är en unik träningsform för den som behöver ökad ledstabilitet och är ute efter maximal konditionsträning. Träningsformen är dessutom suverän för postural träning och bålstabilitet.

Var kan jag träna ståpaddling?

Teknisk ståpaddling kan utföras på alla typer av vatten, från stilla sjö till forsande älv eller stormigt hav. Så länge vattnet inte är fruset är det bara att paddla. Kontakta något att våra Crosswater-centers för vägledning och hjälp att komma igång eller vidareutvecklas.

När kan jag träna ståpaddling?

Teknisk ståpaddling går att utöva året runt så länge du har kläder anpassade efter temperatur och väder. En bra våtdräkt eller torrdräkt, skor och handskar i neopren är allt du behöver för att stå emot kyla. För din säkerhet ska du ha en fångrem, vi rekommenderar även anpassad flytväst. Tips är att använda en paddeldräkt som inte påverkar paddeltekniken. Vi hjälper dig gärna med den utrustning som du behöver, du kan naturligtvis köpa den av oss.

Välj rätt träning

Teknisk stående paddling är en utmanande träning och sport men kan utövas av de flesta. Om du aldrig har provat att paddla tidigare rekommenderar vi att du först är med på en av våra clinics och får testa dig fram under handledning av våra instruktörer. Då lär du dig rätt teknik och kan börja bygga upp din balansförmåga och dina muskler. Vi vill alltid ge dig rätt förutsättningar och upplevelse från början för att du ska få ut maximalt av din träning. Vi vet att med rätt inställning, utrustning och instruktion kommer du att bli en av oss!

Om du är van paddlare vill du kanske utmana dig mer och utveckla din teknik. Anmäl dig då till personlig träning eller en clinic för elitidrottare. Instruktörerna ser till att du får utmanas ordentligt och tar din träning till nästa nivå. Läs mer här.