ATT VÄLJA RÄTT

Att tänka på

Det finns en hel del att tänka på inför köp av bräda och utrustning. Här har vi samlat de viktigaste punkterna. Har du minsta fråga eller fundering är det bara att kontakta oss på Crosswater. Du gör en stor investering så se till att allt blir rätt från början. Det är mycket lättare att prata med en av våra erfarna experter över telefon innan du köper en ny bräda, än att vid första träningspasset inse att du borde valt en annan modell.

Som i alla andra idrotter utgör den utrustning du använder en viktig del för den effekt och den upplevelse som du kan få ut av din träning. På Crosswater är vi övertygade om att du med ändamålsenlig utrustning får ut mer av din träning och att upplevelsen på vattnet blir än bättre. Årstid och väderförhållanden får en lägre påverkansgrad om du känner dig bekväm med din utrustning vilket gör att du kan hålla på året runt med det du gillar allra bäst, ståpaddling! Vi hjälper dig gärna med att välja rätt utrustning just för dig för att du ska kunna nå dina mål. Vårt erbjudande innefattar också anpassning av utrustning för att den ska passa dina förutsättningar på bästa sätt.

Nybörjare, avancerad eller elit

Är du nybörjare behöver du kanske inte en bräda helt i karbon, men det beror också på vilket slags vatten du ska paddla på och under vilka förhållanden. Är du på en avancerad nivå behöver du utrustning som tål intensiv träning och tillhör du tävlingseliten behöver du förstås brädor som möter kraven för de enskilda tävlingarna och mästerskapen.

Din kroppsbyggnad

Din längd, vikt och paddelteknik påverkar val av både bräda och paddel.

Vilket vatten ska du paddla på?

Brädans längd, bredd, vikt och volym påverkas förstås av din kroppsbyggnad, men också vilket slags vatten du huvudsakligen kommer paddla på. Är det plattvatten, som en stilla sjö eller lugnt hav, eller vågor? Är du avancerad och vill ge dig ut på fors? För dig som endast vill paddla för motionens skull finns det allroundbrädor som funkar bra på de flesta vatten.

Tävling, motion och touring

Ska du tävla väljer du bräda utifrån disciplin som till exempel distans, sprint, downwind, surf eller teknisk distans. Vill du använda din bräda som ett sätt att ge dig ut på utflykter väljer du en touring-bräda med fästen för packning.

Val av paddel

Vid paddling med teknikerna “Crosswater” eller “Nordic Stroke” används generellt kortare paddlar än vad vanligtvis har rekommenderats för SUP. Det beror på att paddlingen är mer intensiv och med högre frekvens. Vid SUP brukar rekommendationen vara att paddelns längd ska gå en handbredd över huvudet, vid “Crosswater” och “Nordic Stroke” att den går till näs-/ögonhöjd. Om du inte tävlar kan du satsa på en paddel med justerbar längd. Är du på elitnivå är det bättre att köpa en paddel som du kapar till önskad längd för att undvika all extravikt.

Val av paddelblad

Vid tävlingar, beroende på disciplin, behövs ett stumt blad som svarar bra mot vattnet och ger stor utväxling. Om du ska använda brädan till motion är det oftast bättre med lite svikt i bladet. Det ger en mjukare känsla och gör det enklare att manövrera.

Val av fena

På din paddelbräda skall det alltid sitta en fena, ibland fler. Fenan gör så att du kommer åt det håll du vill. Utan fena skulle du stå inför en mycket svår paddling. Riktningsstabiliteten skulle vara obefintlig och du skulle behöva styra med hjälp av din paddel samt ställa brädan på kant med hjälp av fötterna. Faktum är att om du lyckas driva brädan framåt så kommer det ändå inte att gå speciellt fort. Har du inte en fena är det som att köra med handbromsen i på bilen.
En fenas utseende och material spelar väldigt stor roll i hur din bräda uppför sig vilket påverkar din paddling. Material som gör fenan stel så att den inte flexar som den ska bör givetvis undvikas. Exempel på dessa är kolfiber, fenor som är gjorda i en honeycomb-konstruktion (hexagonal uppbyggnad inuti) eller aluminium.
Fenans vikt är underordnad då denna befinner sig under vattenytan. Större vinster gällande vikt görs bäst på den utrustning sm är ovanför vattenytan.

Använd alltid leash

Den enskilt viktigaste säkerhetsaspekten under paddling är en leash, en fångrem. Den ser till att du inte separeras från din bräda ute på vattnet och minskar risken för att brädan ska fara iväg och slå till någon annan. Om du tävlar är en coil (snurrad och elastisk fångrem) det bästa valet. Då släpar inte fångremmen i vattnet eller kommer i vägen för paddling och manövrar. Tänk på att alltid ha en hel och stark fångrem. Byt gärna leash varje år för att vara säker.

Flytväst

Att använda flytväst är givetvis rekommenderat, men helt ärligt beror det på sammanhang och förhållanden, inte minst vid tävlingar. Behöver du dyka genom vågor kommer en flytväst att stoppa upp rörelsen och kanske leda till att du faller av brädan. Då är det bättre att använda enbart leash. Det finns olika typer av flytvästar beroende på sammanhang. Ett bra alternativ, inte minst vid tävlingar, är ett midjebälte.

Kläder efter väder

Teknisk ståpaddling kan utövas året runt så länge det finns öppet vatten och du är klädd efter temperatur och väder. En bra våtdräkt eller torrdräkt, neoprenskor och handskar är allt du behöver för att stå emot kyla. Med en vattentät paddeldräkt (overall) kan du ha ett vanligt underställ under.

Skillnaden på torrdräkt och våtdräkt

En torrdräkt håller dig, precis som namnet avslöjar, helt torr. Åtsittande och limmade muddar vid hals, handleder och anklar ser till att inget vatten sipprar in. Bra att använda i kyliga vatten. En våtdräkt är gjord av neopren och släpper in lite vatten, men det värms å andra sidan upp av kroppen och blir till ett isolerande lager runt kroppen.

Handskar

För att få bästa möjliga grepp och känsla ska du välja en handske som inte är för tjock. Med en tjocklek på 2 till 3 mm håller du värmen under de flesta förhållanden. Tänk på att vid ståpaddling slits handskar på ett annat sätt än vid exempelvis vanlig vågsurf, och att majoriteten av tillverkarna inte lämnar någon garanti för sådant slitage.

Skor vid behov

Under vinterhalvåret är det förstås givet att använda skor, men det är även bra under sommarhalvåret om du vet med dig att du ska gå på steniga stränder. Eftersom man får bäst fäste barfota efterliknar neoprenskorna barfotakänslan så mycket som möjligt. De är mjuka och flexibla och finns i olika tjocklekar och värmegrad.